Reprezentanții a 11 asociații de business au semnat o declarația comună prin care spun că susțin inițiativa Ministerului Finanțelor de a plafona taxele locale. Potrivit acestora, măsura are drept scop asigurarea previzibilității și predictibilității activității de întreprinzător.

În declarație se menționează că autonomia locală este unul din principiile de bază ale administrației publice locale. Cu toate acestea, legislația nu restricționează stabilirea prin lege a unor limite maxime pentru cotele taxelor locale. Atât Constituția Republicii Moldova, cât și Carta Europeană a Autonomiei Locale prevăd stabilirea cotelor taxelor locale de către autoritățile APL în limitele legii.

În același timp, asociațiile de business consideră necesară micșorarea plafoanelor pentru unele taxe locale, acestea pe alocuri fiind exagerate. La stabilirea taxelor locale ar trebui să fie luată în considerare o metodologie sau un șir criterii clar definite, care vor proteja atât autoritățile publice locale, cât și agenții economici și vor permite determinarea cu maximă obiectivitate a taxelor locale.

Comunitatea de afaceri susține, de asemenea, inițiativa a plafona taxele locale pentru trei ani, cu indexarea acestora anual în baza indicilor inflației, stabilite de organele competente, alte temeiuri de majorare fiind excluse.

În document se mai menționează că orice taxă stabilită arbitrar și fără rațiune economică și juridică va destabiliza situația economică și va duce la imposibilitatea achitării în general a taxelor, sau, și mai grav, sistarea activității agenților economici.

Declarația completă poate fi accesată aici.