Proiectul bugetului de stat pentru 2021 prevede alocarea a doar 10 milioane de lei pentru construcția sediilor unice a cinci judecătorii teritoriale, de circa două ori mai puțin ca în 2020, când s-au alocat 28,5 milioane de lei pentru infrastructura judecătorească.

Potrivit proiectului, urmează a fi construite sediile judecătoriilor Cahul, Căușeni, Edineț, Hîncești și Orhei, la fel ca în 2019 și 2020.

Suma totală prevăzută pentru construcția judecătoriilor în acest an va fi distribuită în felul următor:

  • construcția sediului Judecătoriei Cahul – 2 milioane lei;
  • construcția sediului Judecătoriei Căușeni – 1, 5 milioane lei;
  • construcția sediului Judecătoriei Edineț – 1,5 milioane lei;
  • construcția sediului Judecătoriei Hîncești – 2 milioane lei;
  • construcția sediului Judecătoriei Orhei – 3 milioane lei.

Banii necesari pentru construcția celor cinci sedii ale instanțelor teritoriale vor fi alocați Ministerului Justiției. Toate cheltuielile vor fi acoperite din contul resurselor generale și veniturilor colectate în bugetul de stat pentru 2021.

Amintim că, în urma reorganizării sistemului judecătoresc, din cele 42 de instanțe judecătorești care au existat au fost formate 15 judecătorii. Începând cu 2017 a fost inițiat procesul de construcție și renovare a sediilor celor 15 instanțe de judecată. Cheltuielile totale prevăzute în acest sens se ridică la aproximativ 1,7 miliarde de lei.

Autoritățile au anunțat la început că procesul de construcție sau de renovare a sediilor celor 15 judecătorii de fond urmează să se desfășoare în patru etape, pe parcursul a zece ani.

Astfel, până în anul 2027, toate instanțele de prim nivel ar urma să funcționeze în sedii moderne.