Banca Națională a Moldovei (BNM) a lansat elaborarea proiectului de modificare a Legii privind reglementarea valutară. Potrivit unui anunț publicat în acest sens, autoritatea solicită implicarea în acest proces a tuturor actorilor din domeniu.

Mai exact, inițierea elaborării proiectului de lege este condiționată de implementarea de către Banca Națională a Moldovei a soluției pentru eficientizarea procesului de licențiere, autorizare și notificare, care în particular vizează licențierea caselor de schimb valutar și a hotelurilor care intenționează să desfășoare activitate de schimb valutar în numerar cu persoane fizice pe teritoriul Republicii Moldova.

Scopul modificărilor preconizate constă în crearea cadrului legal care va permite automatizarea procesului de licențiere a unităților de schimb valutar, fapt care va institui un mecanism de comunicare și interacțiune eficient, facil și securizat între Banca Națională a Moldovei și unitățile de schimb valutar.

De asemenea, se preconizează operarea unor amendamente care vor avea drept rezultat îmbunătățirea cadrului legal aferent domeniului valutar, precum și aducerea în concordanță a prevederilor Legii privind reglementarea valutară cu modificările la actele normative conexe domeniului valutar.

Propunerile de modificări legislative pot fi transmise, până în data de 5 noiembrie, la adresa Băncii Naționale a Moldovei, bd. Grigore Vieru nr.1, MD-2005, mun. Chișinău sau pe e-mail reglementare@bnm.md.