Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) este îngrijorată în privința acuzațiilor intentate de Procuratura Anticorupție a  împotriva Vctoriabank și despre recentul mandat al instanței care autorizează Procuratura Anticorupție să pună sub sechestru activele Victoriabank în legătură cu investigarea activităților frauduloase în sectorul bancar moldovenesc din anul 2014.

Într-un comunicat de presă, BERD menționează că, în calitate de acționar la Victoriabank, salută colaborarea băncii cu autoritățile moldovenești în investigarea activităților care au avut loc înainte ca BancaTransilvania să devină acționar în ianuarie 2018. 

Mai mult, BERD își exprimă încrederea că ancheta va respecta clienții Victoriabank, precum și acționarii actuali ai acesteia și se va desfășura în conformitate cu procesul cuvenit, luând în considerare potențialele consecințe asupra sistemului bancar din Moldova.

”Eșecul în acest sens riscă să destabilizeze întregul sector financiar, cu consecințe grave asupra economiei Moldovei”, se spune în comunicatul instituției.

În comunicat se mai spune că fiind cel mai mare investitor instituțional din Moldova, BERD consideră că un sector bancar puternic și stabil este o precondiție a stabilității financiare și unul dintre pilonii dezvoltării și creșterii economice durabile. Iar conform mandatului său, BERD a jucat un rol activ în transformarea Victoriabank lansată în 2016 și rămâne acționar în cadrul instituției controlată de Banca Transilvania și BERD.

”Un sector bancar puternic și stabil este, de asemenea, de o importanță majoră pentru atragerea investitorilor locali și internaționali. Împreună cu un sistem judiciar transparent, statul de drept și protecția deplină a investitorilor garantată de instituțiile de stat, acesta reprezintă un element cheie al unui mediu de afaceri solid”, se menționează în comunicat.