Desfășurarea comerțului cu amănuntul în baza patentei de întreprinzător se va permite până în data de 31 decembrie 2022. Modificarea termenului se va aplica doar pentru persoanele care vor deține, la sfârșitul anului 2019, o patentă valabilă. Decizia Parlamentului a fost promulgată de președinte și publicată, astăzi, în Monitorul Oficial.

Activitățile în bază de patentă vor fi permise în cadrul piețelor comerciale, precum și în locurile autorizate de administrația publică locală. Potrivit autorilor modificărilor, scopul acestora este de a asigura continuitatea activității titularilor de patentă și susținerea micilor întreprinzători în obținerea veniturilor. 

Amintim că, activitatea în bază de patentă urma să fie interzisă, inițial, încă din anul 2017. Totuși, acest termen a fost prelungit până la sfârșitul anului 2018, după care încă cu un an de zile. Atunci, autoritățile și-au argumentat decizia prin faptul că un număr redus de persoane fizice care practică comerțul cu amănuntul au trecut la forma individuală de activitate.

Conform datelor statistice, numărul deținătorilor de patente este în descreștere, însă acest proces este unul destul de lent. Astfel, în 2017 erau 19.295 deținători de patentă, iar numărul acestora a scăzut până la 15.479, în prezent.