Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a inițiat, săptămâna trecută, patru proceduri de control. Trei controale pe avere au fost demarate pe numele a procurorilor din cadrul Procuraturii Anticorupție, Procuratura Glodeni și Procuratura Drochia.

Potrivit autorității, procurorii din Glodeni și Drochia au devenit subiecți de control în baza anchetelor jurnalistice, iar procurorul din cadrul Procuraturii Anticorupție este verificat din oficiu, după ce au fost analizate declarațiile avere și interese personale pentru anul 2020, care au fost depuse de această categorie de subiecți.

Totodată, un consilier din raionul Cimișlia figurează într-un posibil conflict de interese. La fel, inspectorii au stabilit o incompatibilitate de funcție și patru conflicte de interese, ca urmare a finalizării procedurilor de control în privința unui consilier local din raionul Cantemir, unui fost director interimar al unei întreprinderi de stat subordonate Agenției Moldsilva, unui director de Colegiu din raionul Soroca, unui director de gimnaziu din raionul Cahul și a unui director de grădiniță din raionul Soroca.

Săptămâna trecută, a fost pornită și o cauză contravențională pe numele unui consilier din UTA Găgăuzia. Subiectul riscă o amendă pentru nedepunerea declarației de avere și interese personale. La fel, un funcționar public cu statut special din cadrul IP Telenești al IGP al MAI s-a ales deja cu o amendă de 4.500 de lei pentru aceeași încălcare constatată.