Autoritățile nu vor mai contracta un singur furnizor de energie electrică. Potrivit unui proiect de lege, prezentat pentru consultări publice, se propune introducerea unui mecanism de asigurare a achiziției de energie electrică din cel puțin două surse, ca măsură de creștere a siguranței în aprovizionarea cu energie electrică.

Autorii inițiativei susțin că acest lucru este necesar deoarece criza în aprovizionarea cu gaze naturale din luna octombrie a evidențiat riscurile privind securitatea energetică a Republicii Moldova în condițiile unei dependențe majore de importurile de produse energetice. Această criza a afectat nu numai piața gazelor naturale, ci și piața de energie electrică, piață pe care producătorul MGRES este în prezent principalul furnizor de energie. În condițiile în care MGRES și-a redus producția pe perioada crizei, fiind un producător ce utilizează în principal gazele naturale, din Ucraina a fost preluată fără contract o cantitate de 32,4 GWh energie electrică numai în luna octombrie, pentru asigurarea consumului național de energie electrică.

Autoriii proiectului mai spun că situația creată evidențiază necesitatea de a avea, conform Legii, cel puțin doi câștigători în cadrul licitațiilor organizate pentru achiziția de energie electrică de către furnizorii de serviciu universal și furnizorii de ultimă opțiune, respectiv acei furnizori care revând la prețuri reglementate, consumatorilor finali, energia electrică achiziționată.

Cum regulile generale ale licitațiilor conduc la desemnarea unui singur câștigător, pentru creșterea siguranței în aprovizionarea cu energie electrică s-au impus o serie de elemente procedurale care să creeze un echilibru între obținerea celor mai mici costuri și obținerea unui mai mare grad de siguranță în aprovizionarea cu energie electrică.

Astfel, criteriul unic de ”preț minim” a fost înlocuit cu un cumul de obiective urmărite prin licitație, inclusiv obiective de siguranță în aprovizionare, creând astfel posibilitatea stabilirii de câștigători multipli la licitațiile pentru achiziționarea de energie.

Totodată, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică va elabora o  Instrucțiune care va stabili rapoarte cantitative de achiziționat de la primii doi ofertanți semnificativi, în funcție de diferența procentuală dintre prețurile ofertate de aceștia (de exemplu: dacă diferența dintre primii doi ofertanți este de sub 5 %, se vor contracta de la aceștia cantități în proporția 70% - 30%, dacă diferența dintre prețurile ofertate este de 5 % – 15 % proporțiile de contractare vor fi 80% - 20 %, iar dacă diferența este mai mare de 30% se va stabili un singur câștigător).

Efectuarea acestor modificări are un grad de urgență astfel, încât să poată fi aplicate începând cu licitațiile pentru achiziția energiei electrice ce se vor desfășura în primele luni ale anului 2022, contractele existente expirând în data de 31martie 2022.