Lanţurile de supermarketuri Sainsbury şi Asda renunţă la tranzacţia de 9,4 miliarde dolari care ar fi creat cel mai mare lanţ de supermarketuri din Marea Britanie, după ce autorităţile de concurenţă din ţară au respins deal-ul pe motiv că ar duce la preţuri mai mari şi alegeri limitate pentru clienţi, scrie businessmagazin.ro.

”Concluzia autorităţilor conform căreia noi am creşte preţurile în urma fuziunii ignoră natura dinamică şi competitivă a pieţei de alimente din Marea Britanie”, spune Mike Coupe, CEO-ul Sainsbury.

Lovitura este cu atât mai puternică pentru Mike Coupe încât ultima parte a carierei lui s-a concentrat pe gestionarea acestei tranzacţii despre care spune el că ar fi ”transformaţională”.

Sainsbury nu are o variantă mai bună decât lanţul Asda, deţinut de Walmart, încât nu are puterea de cumpărare a liderului de piaţă Tesco şi operează într-o industrie din ce în ce mai competitivă pe fondul dezvoltării discounterilor Aldi şi Lidl şi a operaţiunilor online.

Acţiunile Sainsbury au scăzut cu peste 5% imediat după anunţ. Per total, valoarea acţiunilor a scăzut cu aproape o treime de acum un an când a fost anunţată tranzacţia prima dată.