Autoritățile au cerut băncilor comerciale să amâne plăților la credite. O solicitare în acest sens a fost expusă la o întrevedere a conducerii Ministerului Finanțelor și ai Băncii Naționale a Moldovei cu reprezentanții băncilor.

Măsura este necesară de aplicat în contextul evoluției situației epidemiologice a infecției COVID-19. Mai exact, Ministerul Finanțelor a solicitat examinarea posibilității suspendării sau amânării, în perioada martie-mai 2020, a plăților la creditele oferite de băncile comerciale cetățenilor. De asemenea, s-a cerut ca pentru perioada martie-mai 2020 să nu fie aplicate penalităţi pentru neachitarea în termen a sumelor datorate spre plată.

Potrivit autorităților, o asemenea măsură va proteja capacitătea de plată a cetățenilor Republicii Moldova, sănătății și siguranței publice per ansamblu, precum și pentru a limita efectele negative ale pandemiei asupra sistemului bancar.

În același timp, Banca Națională a Moldovei a aprobat o hotărâre prin care permite băncilor licențiate gestiunea flexibilă a obligațiilor de plată a  persoanelor fizice aflate în dificultate de plată pentru creditele contractate, în condițiile stării de urgență. Hotărârea facilitează acordarea de către băncile licențiate a unor înlesniri la plata pentru creditele existente ale persoanelor fizice, până pe 31 mai 2020.

Aceste măsuri vor putea fi aplicate în mod selectiv și individual de către bănci, conform propriilor capacități, reglementări și prevederi contractuale. În același timp, decizia BNM determină necesitatea  gestionării prudente de către bănci a tuturor riscurilor în vederea menținerii stabilității sectorului bancar și protejării deponenților. 

Modificarea până la 31 iulie 2020 a termenelor de scadență a plăților și/sau a sumelor plăților la aceste credite nu va avea ca efect clasificarea lor într-o categorie mai dură decât cea existentă la data adoptării prezentei hotărâri. Decizia nu se referă la creditele noi acordate în perioada menționată. Persoanele fizice care își pot onora în continuare creditele, în special prin modalitățile de plată la distanță, sunt încurajate să o facă. Băncile licențiate din Republica Moldova dispun de suficiente lichidități și capital, sunt solide și stabile.

Menționăm că, trei bănci au anunțat, deja, despre amânarea plății creditelor, inclusiv a dobânzilor, pentru persoanele fizice, până în 31 mai. Este vorba despre Moldova-Agroindbank, Moldinconbank și FinComBank. Totodată, BCR Chișinău a anunțat că este gata să le acorde sprijinul necesar în cazul în care va fi afectată situația economică, iar Victoriabank a extins, până în luna mai, perioada de grație pentru cardurile de credit.