Secretariatul Consiliului Economic a anunțat că în cadrul unei reuniuni organizate săptămâna trecută pe subiectul creării unor centre de educație timpurie pentru copiii angajaţilor au fost prezentate primele propuneri legislative care să reglementeze inițiativa.

Propunerile ce țin de înființarea unui centru cu program parțial de activitate ar presupune oferirea unor scutiri cu dreptul de deducere de la plata TVA și a drepturilor vamale adiacente și oferirea unor scutiri a taxelor locale. Pentru finanțarea serviciilor de creșă ar putea fi preluat mecanismul  de tichete de masă care ar trebui să fie oferite angajaților cu copii până la 3 ani, nivelul maxim al sumelor acordate să fie până la 2 mii de lei și să constituie aproximativ 50% din salariul prognozat pe economie. Și pentru ultima opțiune sunt propuse anumite scutiri de TVA cu drept de deduceri. Suplimentar, ar fi aplicabilă și oferirea unor scutiri cu drept de deducere de la plata TVA și, respectiv, a drepturilor vamale adiacente, pentru a asigura diminuarea costurilor asociate construcției/ întreținerii unor astfel de centre. În acest caz bunurile ar trebui să fie utilizate exclusiv în cadrul desfășurării activității educaționale asumate.

Închiderea școlilor și grădinițelor din cauza pandemiei a impus unii angajați să meargă în șomaj tehnic sau să-și ia concediu neplătit pentru a avea grijă de copiii rămași acasă.

Unii angajatori se gândesc să deschidă în cadrul întreprinderilor creșe pentru copiii angajaților, inclusiv pentru copiii de până la 3 ani, motivând femeile să iasă la serviciu până la expirarea concediului de maternitate.

Însă prevederile legale existente descurajează angajatorii să înființeze astfel de creșe.

Propunerile urmează să fie discutate cu toate părțile interesate.