În martie 2017, Rod Hollier a publicat articolul denumit „Physical attractiveness bias in the legal system„, în publicația online The law project.

Autorul a menționat că scopul articolului este acela de a informa avocații și ceilalți factori de decizie că pot folosi părtinirea atractivității în avantajul lor.

Idei principale:

1. Atractivitatea fizică a avut o influență semnificativă asupra hotărârilor judecătorilor. Cu cât infractorul este mai neatractiv, cu atât pedeapsa este mai mare. Sau invers, cu cat infractorul este mai atrăgător, cu atât pedeapsa este mai mică. Rezultatele a trei studii arată o creștere minimă de 119.25% și o creștere maximă de 304.88%.

2. Atractivitatea nu a avut niciun efect asupra verdictului de vinovăție pronunțat de judecător. Infractorii atrăgători și neatrăgători au fost condamnați în mod egal.

3. Jurații din procesele simulate au condamnat, în general, infractorii neatractivi semnificativ mai mult decât infractorii atractivi. Cu toate acestea, întrucât jurații nu determină condamnarea în cauzele reale ale instanței, aceste rezultate nu se aplică direct.

4. Atractivitatea a avut efecte minore asupra verdictelor juriului din procesele simulate. Unele studii au raportat efecte minore, iar unele studii nu au raportat deloc efecte.

5. În general, persoanele atractive sunt percepute ca fiind mai inteligente, mai calificate din punct de vedere social, mai atrăgătoare, morale, altruiste, mai susceptibile de a reuși și mai competente. De asemenea, acestea tind să aibă o sănătate fizică mai bună, o sănătate mintală mai bună, experiențe de întâlniri mai bune, să câștige mai mulți bani, să obțină locuri de muncă mai bune, sunt alese pentru locuri de muncă mai des, sunt promovate mai des, primesc evaluări mai bune și sunt alese ca parteneri de afaceri mai des decât persoanele neatractive.

Studiul este disponibil aici.

Sursa: juridice.ro