Din 1 septembrie, accesul în traficul rutier internațional, va fi asigurat doar mijloacelor de transport din regiunea transnistreană ce vor dispune de plăcuțe de înmatriculare ale Republicii Moldova și de plăcuțe de model neutru, însoțite de elipsa cu inscripția ”MD” aplicată în spatele autovehiculului.  

Potrivit Biroului pentru reintegrare, în ultima perioadă se atestă o creștere a numărul de solicitări în acest sens. Doar în luna iulie, în subdiviziunile din orașele Tiraspol și Rîbnița au fost înmatriculate cu plăci neutre 184 de autovehicule. De asemenea, se atestă o creștere activă a numărului de cereri de preschimbare a permiselor de conducere. Dacă în luna iulie 2020 au fost preschimbate 157 permise de conducere, în luna iulie 2021, numărul acestora s-a dublat, fiind de 322 permise.

Cât privește situația la traversarea frontierei de stat de către mijloacele de transport cu numere eliberate în regiunea transnistreană, în primele 20 de zile ale lunii iulie au fost 230 traversări. În dinamică crescătoare, însă, este numărul traversărilor din partea mijloacelor de transport cu numere de înmatriculare neutre.

Începând cu 1 septembrie, accesul în traficul rutier internațional și trecerea peste frontiera de stat moldo-ucraineană va fi permisă doar pentru mijloacele de transport înregistrate conform dispozițiilor generale ale legislației Republicii Moldova.