Asociația Avocaților Americani (ABA) consideră că organele responsabile de admiterea în avocatură trebuie să anuleze toate examenele care presupun prezența fizică a candidaților până la sfârșitul pandemiei de coronavirus. În schimb, Asociația propune utilizarea testelor online sau admiterea în profesie în baza diplomei de studii.

O rezoluție în acest sens a fost votată cu 256 de voturi pro și 146 împotrivă, scrie Law360. În rezoluție, Asociația solicită agențiilor guvernamentale responsabile de organizarea examenelor pentru juriști să renunțe la examenele fizice pe perioada pandemiei. Problema a devenit vizibilă după ce cel puțin un participant la examene a fost diagnosticat cu coronavirus la sfârșitul lunii iulie.

Decizia privind examenele fizice ar putea fi amânată până la adoptarea unei hotărâri de către reprezentanții sistemului de sănătate cu privire la modul în care trebuie organizate exact aceste teste pentru a evita riscurile pentru participanți, consideră ABA.

Drept alternative la examenul fizic se propun examenele la distanță, obținerea licenței de avocat fără examen - în baza diplomei, crearea sau extinderea programelor de internship certificate pentru avocați, așa-numita ”practică sub îndrumare” cu atestare ulterioară sau admitere temporară cu susținerea ulterioară a examenului.

Rezoluția nu a fost salutată de toți. Oponenții consideră vagă formularea și opțiunile propuse pentru candidații în avocatură. De exemplu, nu este clar dacă cei care au picat deja la examen pot fi admiși în baza diplomei, dar și că scenariul în sine este contrar politicii potrivit căreia examenul de admitere în avocatură este obligatoriu. Susținătorii renunțării la examenele fizice, consideră că aceasta este o măsură de susținere pentru absolvenții facultăților de drept, care se confruntă cu dilema de a-și risca sănătatea participând fizic la examene sau de a nu obține o licență de activitate și, respectiv, de a nu găsi un loc de muncă care îi va ajuta să-și plătească împrumuturile pentru anii de studenție.