Judecătoria Ungheni a fost desemnată în calitate de judecătorie-model în cadrul proiectului USAID, pentru că are o viziune clară în ceea ce privește perspectiva de dezvoltare și dispune de resurse umane interesate în implementarea reformelor. În acest sens, are nevoie de suport în vederea sporirii performanței, posedând o infrastructură suficient de bună, pentru a se putea califica ulterior drept judecătorie-model. O notă informativă în acest sens a fost emisă de Consiliul Superior al Magistraturii.

În context, menționăm că în anului 2016, Judecătoria Nisporeni a fuzionat prin contopire cu Judecătoria Ungheni, formând Judecătoria unică Ungheni. Totodată, în februarie 2018 a avut loc inaugurarea sediului construit conform standardelor europene al instanței.

Anterior, în anul 2016 Judecătoria Ungheni a fost desemnată în calitate de instanță pilot privind implementarea Metodologiei de divizare a sarcinilor între secretariatul instanței judecătorești și judecător, în cadrul Proiectului ”Susținere pentru consolidarea unui sistem judiciar eficient și efectiv în Republica Moldova", implementat de Centrul pentru Cooperare Juridică Internațională din Țările de Jos și Institutul de Reforme Penale din Moldova, cu suportul Ambasadei Regatului Țărilor de Jos la București, în cadrul Programului MATRA. Scopul Proiectului a fost de a facilita schimbul de experiență dintre sistemele judiciare din Republica Moldova, Olanda și România, în ceea ce privește divizarea volumului de lucru în instanțe, respectiv, repartizarea sarcinilor între judecători și personalul de suport (asistenți judiciari, grefieri și alte categorii de personal auxiliar din instanțe).

Amintim că, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a desemnat judecătoriile Ungheni și Bălți în calitate de judecătorii-model pilot în cadrul Proiectului USAID ”Instanțe Judecătorești Model”. Instanțele au fost selectate în urma unui concurs la care au participat șapte instanțe de prim nivel.