Agenții economici și instituțiile publice din stânga Nistrului vor putea introduce mărfuri pe teritoriul necontrolat de autoritățile de la Chișinău fără achitarea taxelor pentru încă cinci luni. O decizie în acest sens a fost luată de Guvern.

Mai exact, potrivit deciziei Executivului, până la sfârșitul lunii iunie, se permite agenților economici înregistrați și neînregistrați la Agenția Servicii Publice și instituțiilor publice din raioanele de est să traverseze punctele de trecere a frontierei de stat: Pervomaisk - Cuciurgan, Goianul Nou – Platonovo și Novosavițkoe – Cuciurgan pentru efectuarea procedurilor de vămuire a mărfurilor, fără perceperea drepturilor de import sau export. La fel, nu se vor aplica măsurile de politică economică, prohibiilor. Facilitățile se oferă în condițiile în care mărfurile vor rămâne pe teritoriul necontrolat de autoritățile constituționale.

Potrivit Guvernului, măsura de extindere a termenului este necesară pentru identificarea unor soluții viabile de înregistrare a instituțiilor publice din raioanele de est la Agenția Servicii Publice, precum și pentru a notifica suplimentar agenții economici despre obligativitatea înregistrării la ASP.

Termenul limită stabilit anterior de autorități a fost 1 februarie.