Gigantul american Apple este investigat în Rusia pentru abuz de poziție dominantă, în urma unei plângeri din partea companiei ruse de securitate cibernetică Kaspersky Lab.

Potrivit profit.ro, autoritatea de concurență din Rusia a anunțat că investighează motivele pentru care cea mai recentă versiune a aplicației Safe Kids - prin care părinții pot controla dispozitivele copiilor, dezvoltată de Kaspersky Lab, nu poate fi descărcată pe dispozitivele care utilizează sistemul de operare iOS. 

Apple a dezvoltat o aplicație similară, Screen Time, iar Kaspersky susține că anumite restricții impuse de producătorul iPhone reduc concurența din partea dezvoltatorilor terți. În replică, Apple a declarat că anumite aplicații de control parental au fost eliminate din App Store din cauza riscurilor de cofiențialitate și securitate.

Decizia Apple de a elimina unele aplicații a fost anunțată în data de 28 aprilie. Potrivit gigantului IT, câteva dintre aplicațiile eliminate utilizau o tehnologie "foarte invazivă" numită Mobile Device Management. Utilizarea acesteia fiind o încălcare a politicilor App Store. La rândul său, Kaspersky susține că această tehnologie este acceptată, într-o anumită măsură, de magazinul de aplicații al Apple.