În anul 2019, numărul abonaților care au utilizat serviciul de portare a numerelor de telefon a crescut semnificativ, comparativ cu anul 2018, cu 22,7 mii și a însumat 56,9 mii, conform datelor Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI) despre evoluţia portabilității numerelor de telefon în anul precedent.

Potrivit datelor ANRCETI, cei mai activi în utilizarea serviciului de portare a numerelor au fost utilizatorii serviciilor de telefonie mobilă, însumând circa 55,4 mii numere, iar 1,5 mii numere au fost portate de către utilizatorii telefoniei fixe. Numărul mediu de portări realizate lunar anul trecut a crescut cu 1,8 mii și a alcătuit circa 4,7 mii.

Din cele 55,4 mii numere de telefonie mobilă portate, cele mai multe numere – peste 27 mii (49%) a primit în reţeaua proprie S.A. ”Moldcell”. În reţeaua S.A. ”Orange Moldova” au fost portate peste 14,5 mii (26%), iar în reţeaua S.A. ”Moldtelecom” (Unite) – circa 13,8 mii (25%). Totodată, din cele 1,5 mii numere de telefonie fixă portate, cele mai multe numere au migrat în rețelele companiilor ”StarNet Soluții” – 542 numere (35%), ”Moldcell” – 300 numere (19%), ”Moldtelecom”– 243 numere (16%), iar în rețelele altor furnizori – 465 numere (30%).

Serviciul de portare a numerelor de telefonie permite oricărui utilizator de telefonie mobilă și fixă să-şi păstreze numărul de telefon atunci când îşi schimbă furnizorul. Potrivit reglementărilor emise de ANRCETI, orice utilizator de serviciu de telefonie accesibil publicului poate beneficia de serviciul de portare a numerelor în maximum 5 zile lucrătoare de la depunerea cererii respective la furnizorul pe care l-a ales.