În primul trimestru al anului, companiile de asigurări au avut venituri și cheltuieli mai mici față de aceeași perioadă a anului 2019. Datele au fost publicate de Biroul Național de Statistică.

Autoritățile spun că în ianuarie-martie primele brute subscrise au constituit 339,5 milioane lei, în descreştere cu 1,1% faţă de primele brute subscrise în perioada respectivă a anului precedent. Totodată, despăgubirile şi indemnizaţiile de asigurare plătite au însumat 187,2 milioane lei și s-au redus cu 9,5% în raport cu achitările efectuate în perioada corespunzătoare ale anului 2019.

Cele mai mari despăgubiri și indemnizații de asigurare au fost plătite pentru:

  • asigurări de răspundere civilă auto, 77,5 milioane lei;
  • asigurări de vehicule terestre (altele decât feroviare) (CASCO), 45,1 milioane lei;
  • alte asigurări generale, 45 milioane lei.

În aceeași perioadă, veniturile şi cheltuielile asigurătorilor s-au redus în raport cu primele trei luni ale anului 2019 cu 10,4% şi, respective, 9,5%. Venituri asiguratorilor în perioada ianuarie – martie au fost de 579,3 milioane lei, iar cheltuielile au fost de 556,5 milioane lei.

Profitul până la impozitare s-a redus cu 28,5% comparativ cu perioada respectivă a anului precedent. Acesta a fost de 22,8 milioane lei.