Reprezentanții comunității de business solicită autorităților să vină cu mai multe clarificări privind normele adoptate de Comisia pentru situații excepționale și Comisia națională extraordinară de sănătate publică. O scrisoare în acest sens a fost semnată de Camera de Comerț Americană din Moldova (AmCham).

În document se menționează că datorită complexității actelor normative emise, precum și a interpretărilor diferite date acestora de către autoritățile împuternicite de aplicarea lor, are loc o aplicare neuniformă a acestora. Totodată, este încălcat principiului clarității, preciziei și previzibilității normelor juridice.

AmCham spune că în anumite cazuri, această situație poate să ducă la abuzuri și imixtiuni nejustificate în activitatea agenților economici. De exemplu, a fost sistată activitățile de comerţ a unităţilor comerciale cu amănuntul, iar pe de altă parte entităţile prestatoare de servicii publice şi private sunt obligate să organizeze şi să asigure un regim fluidizat de acces al persoanelor în locurile de prestare a serviciilor, care nu va admite încălcarea distanţei sociale. Această reglementare a condus la sistarea activității unităţilor comerciale cu amănuntul ale prestatorilor de servicii, care oferă servicii în calitate de activitate de bază şi comercializează produse în calitate de activitate auxiliară (de exemplu, furnizorii de servicii de comunicaţii mobile, care în unităţile lor comerciale oferă servicii de comunicaţii electronice şi comercializează echipamente de comunicaţii). În condiţiile restricţiilor de deplasare şi de activitate, asemenea sistare afectează grav capacitatea utilizatorilor serviciilor respective de organizare a procesului demuncă şi educațional de la distanţă, a procesului de interacţiune cu autorităţile publice şi utilizare a serviciilor publice electronice.

În acest context, în ceea ce privește activitatea de prestări servicii,se propune adițional precizarea faptului că se permite în continuare desfășurarea tuturor activităților de prestări servicii, cât și faptul că măsura privind sistarea activității de comerţ a unităţilor comerciale cu amănuntul nu se aplică activităţii de prestare de servicii publice şi private în cadrul unităţilor comerciale cu amănuntul, entităţile prestatoare de servicii publice şi private fiind obligate să organizeze şi să asigure un regim fluidizat de acces al persoanelor în locurile de prestare a serviciilor, care nu va admite încălcarea distanţei sociale, se spune în document.

Scrisoarea completă poate fi accesată aici.