Deputații propun ridicarea pragului financiar care definește încălcările fiscale nesemnificative. Mai exact, se propune eliminarea amenzilor pentru încălcările de până la cinci mii de lei pentru antreprenori și până la 500 de lei pentru persoanele fizice. În schimb, aceștia vor primi avertismente. În prezent, acest prag este de o mie și, respectiv, 100 lei. Proiectul care vine cu modificări la Codul fiscal a fost înregistrat în Parlament. 

Autorii inițiativei spun că actualul prag, stabilit de lege, este învechit și nu corespunde realității. Norma a fost stabilită în Codul fiscal în anul 2015 și nu a fost ajustat mai bine de șase ani. Prin urmare, prevederea se aplică fără a se ține cont de creșterea economică și deprecierea monedei naționale, inflație, evoluția salariului mediu pe economie sau a altor indicatori. 

Deputații au prezentat și unele calcule. Spre exemplu, dacă în iunie 2015 pragul de 1.000 de lei constituia 20,6% din salariul mediu în sectorul real, în iunie 2021 acesta reprezintă doar 10,5% din salariul mediu în sectorul real. În plus, valoarea celor 1.000 lei în iunie 2015 este echivalentul la doar 733 lei în prețurile curente și ar trebui să fie în jur de 575 lei dacă presupunem că inflația rămâne constantă la 5%. În același timp, 1000 de lei constituie mai puțin de 50 de EURO la moment, iar orice încălcare mai sus de această sumă, chiar și una comisă din întâmplare, este pedepsită de organele fiscale cu amenzi.

În nota informativă a proiectului se menționează că unul din scopurile inerente și efectele probabile a acestei inițiative este determinarea organelor fiscale să se concentreze pe identificarea, depistarea și sancționarea cazurilor de evaziune și încălcări fiscale de proporții, săvârșite cu rea intenție. Pe de altă parte, încălcările nesemnificative, odată depistate, se vor solda doar cu avertizări. În prezent, statul consumă mai multe resurse pentru depistarea, constatarea, documentarea și eliberarea unei amenzi decât venitul înregistrat în urma încasării acesteia. Înlocuind asemenea încălcări cu avertizări statul devine mai eficient în administrarea fiscală, spun deputații.