Începând cu 1 octombrie, transportatorii de colete se vor afla în vizorul Agenției Naționale Transport Auto (ANTA).

Anunțul a fost făcut de instituție urmare a unei ședințe organizate în 28 septembrie de către Președinție, în cadrul Grupului de Lucru în componența deputaților, reprezentanților Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, Serviciului Vamal și Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei.

În cadrul ședinței au fost abordate problemele și dificultățile cu care se confruntă la momentul actual operatorii de transport rutier notificați pentru efectuarea transportului de colete în trafic internațional. De asemenea, au fost puse în discuție și unele nereguli admise de către transportatori, precum intensificarea cazurilor de transportare în conținutul coletelor a produselor de tutungerie, anabolizantelor și altor categorii de substanțe interzise, implicarea autovehiculelor antrenate la transportul rutier de colete în accidente rutiere grave, cu înregistrarea unui număr impunător de persoane traumatizate aflate la bordul acestor vehicule, fapt ce pune în pericol atât viața și siguranța persoanelor transportate, cât și a celorlalți participanți la trafic.

Astfel, ANTA a anunțat că începând cu 1 octombrie, va intensifica controlul operatorilor de transport rutier notificați pentru transportul de mărfuri (colete) în trafic național și internațional. Agenția va verifica inclusiv îndeplinirea condiţiilor acordurilor internaţionale AETR (Acordul european privind activitatea echipajelor vehiculelor care efectuează transporturi internaţionale pe şosele) şi INTERBUS (Acordul privind transportul internaţional ocazional de călători cu autocarul şi autobuzul).

Persoanele fizice (conducătorii auto) și persoanele juridice care vor ignora prevederile legale menționate riscă să fie trase la răspundere contravențională conform art. 197, alin. (5), (6) și (29) ale Codului contravențional al Republicii Moldova nr. 118 din 24.10.2008.