Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a venit cu mai multe precizări în legătură cu ultimele evoluții ale prețurilor la produsele petroliere.

Potrivit ANRE, urmare a modificărilor operate în noiembrie 2018 la Legea cu privire la produsele petroliere, Parlamentul a anulat mecanismul de plafonare a prețurilor și a revenit la modalitatea de plafonare a rentabilității activității de comercializate pe piața internă a produselor petroliere.

Conform unei decizii ANRE, rata maximă de rentabilitate pentru activitatea anuală de comercializare a produselor petroliere este de 10% din consumurile şi cheltuielile anuale aferente acestei activități, cu excepția cheltuitelor “care nu se referă la activitatea de import și/sau comercializare a produselor petroliere”.

ANRE menționează că efectuează controale ale titularilor de licență care activează pe piața produselor petroliere și monitorizează strict respectarea de către vânzătorii cu amănuntul a Metodologiei formării și aplicării prețurilor la produsele date, care se bazează pe standardele naționale de contabilitate aplicabile.

Potrivit ANRE, legislația actuală în vigoare limitează capacitatea instituției de a interveni cu alte instrumente în mecanismul de formare a prețurilor la produsele petroliere.

Instituția notează că analizează dinamica comparativă a evoluțiilor în domeniul respectiv atât pe piața internă, cât și cea regională. O analiză de sinteză a pieței produselor petroliere din Republica Moldova poate fi consultată aici.

Potrivit instituției, se observă o dinamică ascendentă a prețurilor la petrol și produsele petroliere pe plan mondial, care ar putea afecta în continuare prețurile de comercializare a produselor date pe piața internă.

ANRE mai subliniază că metoda de plafonare a prețurilor la produsele petroliere conform cotațiilor Platts, ar reprezenta un instrument transparent de corelare exactă a prețurilor la panourile stațiilor de alimentare cu evoluțiile înregistrate la bursele internaționale, asigurând o predictibilitate a fluctuației prețurilor.