Prețul produselor petroliere aplicat de benzinăriile din Republica Moldova ar putea fi plafonat, din nou, de către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică. Noua metodologie, votată de deputați în prima lectură, prevede că la stabilirea prețului se vor lua ca bază cotațiile burselor internaționale Platts.

Proiectul votat stabilește că prețul de comercializare a produselor petroliere principale și a gazului lichefiat se va stabili de către agenții economici în baza Metodologiei de calculare și aplicare a prețurilor la produsele petroliere elaborată și aprobată de către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică. Supravegherea respectării, de către importatorii și vânzătorii produselor petroliere principale și a gazului lichefiat, a Metodologiei de calculare și aplicare a prețurilor la produsele petroliere este efectuată, la fel, de către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică.

Potrivit autorului, analiză situației pe piața națională, inclusiv evoluția prețurilor în comparație cu fluctuațiile prețului pe piețele internaționale, dar și comportamentul  companiilor petroliere indică necesitatea unei revizuiri fundamentale a cadrului normativ aplicat. Deputatul afirmă că implementarea noilor reguli ar fundamenta mediul concurențial, ar stabili reguli clare de activitate a actorilor de pe piața petrolieră din țară și nu va permite companiilor să-și promoveze interesul de cartel  în detrimentul cetățenilor și economiei naționale.

Asemenea abordări vizavi de formarea prețurilor la produsele petroliere, prin utilizarea formulei stabilite de plafonare, sunt folosite în Slovenia, Slovacia, Belgia, Muntenegru, Macedonia de Nord și alte țări.