Plăţile efectuate de angajator pentru procurarea vaccinului şi serviciul de vaccinare anti-COVID-19, până în data de 31 mai, se permit spre deducere în scopuri fiscale şi sunt scutite de impozitul pe venit, de contribuţia de asigurări sociale de stat obligatorii şi de primele de asigurare obligatorie de asistenţă medicală. O decizie în acest sens a fost luată de Comisia pentru Situații Excepționale la ultima reuniune. Măsura se va aplica prin derogare de la prevederile Codului fiscal, Legii privind sistemul public de asigurări sociale şi Legii cu privire la mărimea, modul şi termenele de achitare a primelor de asigurare obligatorie de asistenţă medicală.

Amintim că, anterior prim-ministrul interimar al Republicii Moldova a declarat că laboratoarele private ar putea avea, în curând, dreptul să comercializeze vaccinuri anti COVID-19. În acest sens urmează să fie făcute modificări în legislație.

Anterior, autoritățile au aplicat măsuri similare pentru a stimula testarea angajaților de către angajatori. La sfârșitul lunii decembrie au intrat în vigoare normele potrivit cărora, plățile efectuate de către angajator pentru testarea salariaților în vederea identificării virusului SARS-CoV-2 constituie facilităţi acordate de angajator din care nu se calculează contribuţii de asigurări sociale de stat obligatorii.