Peste 200 de angajaţi din SUA ai motorului de căutare online Google şi de la Alphabet, firma mamă a Google, au anunţat înfiinţarea unui sindicat, un pas istoric pentru grupul de tehnologie, dar o decizie care riscă să escaladeze confruntările dintre angajaţi şi echipa managerială, scrie agerpres.ro.

Alphabet Workers Union precizează că va fi deschis pentru toţi angajaţii şi contractorii, indiferent de funcţia sau poziţia lor. Sindicatul va colecta cotizaţii, va plăti staff-ul care se va ocupa de organizare şi va avea un consiliu director ales.

”Sindicatul nostru va lucra pentru a se asigura că muncitorii ştiu pentru ce muncesc şi vor putea să primească un salariu corect, fără teamă de abuz, represalii sau discriminare”, se arată într-un editorial semnat de liderii noului sindicat şi publicat în New York Times.

Demersul pentru crearea unui sindicat, unul inedit pentru o mare companie americană din sectorul internetului, este susţinut de confederaţia sindicală americană Communications Workers of America (CWA).

Un sindicat de succes la Alphabet ar putea limita autoritatea excesivă pe care o exercită în prezent directorii companiei şi ar putea inspira demersuri similare în Silicon Valley, care până acum a evitat înfiinţarea de sindicate.

În editorialul publicat în New York Times, noua organizaţie sindicală nu precizează dacă va încerca să obţină sprijinul majorităţii angajaţilor de la Alphabet, recunoaşterea oficială din partea Alphabet sau o negociere colectivă cu compania, o procedură care până acum a fost respinsă de corporaţiile americane.