Pe parcursul anului 2019 au fost constatate 231,9 mii cazuri de contravenţii în domeniul circulaţiei rutiere, cu 12,4% mai puțin decât în anul 2018. În cazul acestora au fost adoptate 221,5 mii decizii de aplicare a sancțiunii. În majoritatea cazurilor au fost aplicate amenzi (220,3 mii amezi) și circa 1,9 mii avertismente. De asemenea, au fost înregistrate 325 cazuri de privare de anumite drepturi, 217 cazuri în care a fost aplicată munca neremunerată în folosul comunității și în două cazuri s-a aplicat arestul contravenţional. Datele au fost publicate de Biroul Național de Statistică.

De cele mai dese ori au fost adoptate decizii de aplicare a sancţiunii contravenționale pentru depășirea vitezei de circulație, 126,8 mii, înregistrându-se o majorare cu 6,9 % față de anul precedent. Pentru nerespectarea indicatoarelor de semnalizare rutieră și de acordare a priorității de trecereau fost adoptate decizii de aplicare a sancțiunii în proporție de 11,9 % (cu 38,8% mai puțin față de anul 2018), iar pentru încălcarea regulilor de înmatriculare sau de înregistrare de stat, de revizie tehnică a vehiculelor au fost adoptate 7,6% decizii de aplicare a sancțiunii din totalul deciziilor adoptate pentru această categorie de contravenții.

Cele mai multe sancțiuni, însoțite de privarea de anumite drepturi, au fost aplicate pentru conducerea vehiculului sub influența alcoolului ori în stare de ebrietate produsă de alcool, predarea conducerii lui către o persoană care se află sub influenţa alcoolului ori în stare de ebrietate produsă de alcool sau de alte substanţe, 99 sancțiuni. În 156 de cazuri s-a aplicat munca neremunerată în folosul comunității.