Consiliul Concurenței a amendat întreprinderea ″Acvilin – Grup″ SRL cu 162.445,31 lei pentru preluarea controlului asupra întreprinderii ″Terra Grup & Co″ SRL prin încălcarea art. 20 alin. (1) din Legea concurenței.

Mai exact, compania a fost găsită vinovată de punerea în aplicare a unei operaţiuni de concentrare economică ce cade sub incidenţa art. 22 alin. (1) până la declararea concentrării economice ca fiind compatibilă cu mediul concurenţial, în temeiul unei decizii emise de către Plenul Consiliului Concurenţei, în conformitate cu art. 25 alin. (1) lit. b) ori alin. (2) lit. b) sau c) ori pe baza unei prezumţii în conformitate cu art. 25 alin. (5) din Legea concurenței.

Operațiunea de achiziționare de către ″Acvilin – Grup″ SRL a 100% din capitalul social al întreprinderii ″Terra Grup & Co″ SRL  a fost notificată la Consiliul Concurenței după punerea în aplicare a acesteia, motiv pentru care autoritatea a dispus inițierea investigației referitor la semnele încălcării prevederilor art. 20 alin. (1) şi art. 22 alin. (1) din Legea concurenţei.

În urma investigației Consiliul a decis amendarea ″Acvilin – Grup″ SRL cu 162.445,31 lei. Totodată, autoritatea a declarat operațiunea de concentrare economică compatibilă cu mediul concurențial deoarece aceasta nu ridică obstacole în calea concurenței efective pe piață sau pe o parte substanțială a acesteia.

Potrivit legislației, nenotificarea unei operațiuni de concentrare economică, definită la art. 22 alin.(1), înainte de punerea în aplicarea a acesteia, cu excepţia cazurilor în care sunt autorizate în mod expres în acest sens în conformitate cu art. 20 alin. (5) sau printr-o decizie adoptată în temeiul art. 20 alin. (6), reprezintă o încălcare a normelor materiale a legislației concurențiale, nivelul de baza al amenzii pentru încălcarea acestora se determină în funcție de gravitatea și durata faptei, conform prevederilor art. 72 din Legea concurenței.

Nivelul de bază se obține prin înmulțirea procentului determinat în funcție de gradul de gravitate cu factorul aferent duratei încălcării.

La evaluarea gravităţii încălcării normelor materiale ale legislaţiei concurenţiale se iau în considerare, în special, natura faptei săvârșite, ponderea în cifra totală de afaceri a vânzărilor de produse realizate de întreprindere pe piaţa geografică relevantă de pe teritoriul Republicii Moldova care au legătură directă sau indirectă cu încălcarea (atunci când este posibilă o astfel de estimare), cotele de piaţă cumulate ale tuturor întreprinderilor participante, impactul încălcării pe piaţă (atunci când acesta poate fi măsurat), probabilitatea ca o operaţiune de concentrare economică să fi fost interzisă dacă ar fi fost notificată.

În conformitate cu art. 73 din Legea concurenței, nivelul de bază al amenzii pentru încălcarea normelor materiale poate fi majorat sau redus pentru fiecare circumstanță agravantă sau atenuantă.