Alocațiile de stat ale copiilor cu cetățenie română nu se vor dubla prea curând, după ce Legea care anula creșterea etapizată a fost trimisă la reexaminare.

La final de august, Parlamentul român a respins Ordonanța de Urgență a Guvernului (OUG) 123/2020, prin care se făcea mărirea etapizată a alocațiilor, în locul dublării acestora, așa cum se decisese anul trecut. Legea de respingere a ordonanței a trecut și pe la Curtea Constituțională, iar acum, când ar fi trebuit promulgată, președintele a decis să o trimită înapoi în Parlament la reexaminare.

Proiectul de lege privind respingerea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.123/2020 se întoarce astfel în Parlament, după ce preşedintele Klaus Iohannis a trimis o cerere de reexaminare asupra proiectului.

Potrivit președintelui român, prin această ordonanţă, Guvernul a stabilit o aplicare treptată a majorării alocaţiilor impuse de Parlament prin Legea 14/2020 privind aprobarea OUG 9/2019, identificând resursele necesare acordării de la 1 august 2020 a unei creşteri de 20% din mărirea preconizată, cuantum de natură să poată fi acoperit prin efortul financiar al statului în contextul actual. 

Inițial, alocațiile ar fi trebuit dublate, potrivit unei legi date de Parlament, încă din luna februarie a acestui an.

Guvernul statului vecin a constatat însă că nu există bani suficienți la buget pentru dublarea alocațiilor, din cauza dezechilibrului financiar produs de pandemie, așa că a propus etapizarea măririi alocațiilor. După cum stabilește OUG 123/2020, dublarea alocațiilor ar trebui făcută în cinci etape ce acoperă o perioadă de doi ani. Prima dintre acestea a avut loc deja, cu plata efectivă a sumei majorate în septembrie 2020, ultima dintre ele urmând să aibă loc, potrivit documentului, în iulie 2022, cu plata efectivă a sumei majorate în august 2022.

OUG 123/2020 a ajuns la Parlament, ca toate ordonanțele, pentru a fi aprobată sau respinsă, iar parlamentarii s-au pronunțat pentru respingerea majorării etapizate propuse de Guvern.

În momentul de față, alocațiile au valoarea de 311 lei pentru copiii cu vârsta de până la doi ani (sau trei ani în cazul celor cu handicap) și 156 de lei pentru copiii care au o vârstă de până la 18 ani.

Parlamentul a stabilit prin lege ca alocațiile copiilor să fie dublate din februarie 2020, cu plata efectivă a alocațiilor majorate începând din martie. Apoi, Executivul a amânat măsura (prin OUG) până în august, dar Parlamentul a respins prin lege această ordonanță, pentru ca măsura să se aplice mai repede, nu din august. Ulterior a apărut OUG 123/2020, care prevede ca alocațiile să fie dublate în cinci etape.

Proiectul de lege pentru respingerea OUG 123/2020 mai trece o dată prin Parlament, unde trebuie rediscutat și votat în ambele Camere. 

Sursa: avocatnet.ro