Produsele alcoolice și din tutun destinate a fi consumate pe teritoriul necontrolat de autoritățile constituționale ale Republicii Moldova vor trebui să fie marcate, în mod obligatoriu, cu timbru de consum începând cu data de 1 mai.

Noile reglementări au apărut în urma completărilor la art. 4 din Legea pentru punerea în aplicare a titlului IV din Codul fiscal, produsele alcoolice și cele din tutun introduse pe teritoriul țării și destinate a fi consumate pe teritoriul necontrolat de autoritățile constituționale ale Republicii Moldova, începând cu 1 mai 2021, sunt pasibile marcării obligatorii cu timbru de consum.

 

Modul de procurare, utilizare și aplicare a timbrelor de consum este similar timbrelor de acciz. În acest sens, legislația în vigoare stabilește obligația marcării în timpul fabricării a producției alcoolice și din tutun – până la perfectarea importului acesteia pe teritoriul Republicii Moldova.

Design-ul timbrelor de consum a fost aprobat prin Ordinul Ministerului Finanțelor nr. 20 din 02.02.2021, publicat în Monitorul Oficial nr. 42-50 din 12.02.2021.

Timbrele de consum trebuie să fie aplicate pe ambalajul produsului, pe locurile special prevăzute și indicate în anexele la Regulamentele aprobate prin Hotărârile Guvernului nr. 1481/2006 și nr. 1427/2007, astfel încât deschiderea ambalajului să asigure deteriorarea timbrului lipit. În cazul în care ambalajul individual al produsului este învelit cu celofan sau este prevăzut cu un alt înveliș de protecție transparent, marcajele se aplică sub acest înveliș.

Serviciul Fiscal de Stat recomandă contribuabililor vizați să întreprindă în prealabil acțiunile necesare în vederea obținerii timbrelor de consum pentru a se racorda prevederilor legislației în vigoare.

Contribuabilii care doresc să obțină timbre de consum, urmează să se adreseze la Instituţia Publică ”Centrul de Tehnologii Informaționale în Finanțe” la numărul de telefon  (022) 21-18-53, sau la adresa de e-mail: ctif@ctif.gov.md.