Oamenii de afaceri conectați la Gateway fiscal susțin că se confruntă cu un vid în legislație. AmCham Moldova a elaborat o solicitare în adresa Comisiei interdepartamentale pentru echipamentele de casă și de control prin care solicită clarificări ce vizează de modul de implementare a Hotărârii Guvernului nr.114/2019, și anume ce țin de lipsa unor norme tranzitorii care ar urma a fi aplicate de operatorii conectați la Gateway fiscal până la aprobarea actelor subordonate Hotărârii Guvernului și (re)înregistrarea nemijlocită a echipamentului de casă și control, potrivit prevederilor noii Hotărâri a Guvernului.

Astfel, odată cu aprobarea, în februarie 2019, a prevederilor Hotărârii Guvernului nr.114/2019, Gateway-urile fiscale, conectate la SI al SFS în modul și forma existente până la aprobarea Hotărârii, au necesitat a fi reînregistrate. Totodată, cadrul normativ secundar încă nu a fost aprobat în acest sens, ceea ce face imposibilă inițierea procedurii de (re)înregistrare.

Astfel, se formează un vid normativ în perioada între aprobarea Hotărârii de Guvern menționate și momentul (re)înregistrării echipamentului de casă și control Gateway fiscal, ceea ce implică riscuri operaționale pentru operatorii din piață ce utilizează astfel de echipamente.