Vara, ieșind chiar și pe o perioadă scurtă de timp afară, cu siguranță iei ochelarii de soare cu tine. Dar, chiar dacă folosești telefonul, tableta sau laptopul o mare parte din timp, întregul an, s-ar putea să nu ai încă o pereche de ochelari de protecție contra luminii albastre. De ce? Cel mai probabil... pentru că nu ești suficient de informat despre lumina acestui spectru și nu îi cunoști efectele reale asupra organismului. Așadar, care este adevărul despre așa numiții ”ochelari de calculator”? Sunt oare necesari?

Ce e lumina albastră?

Lumina din spectrul ultraviolet și albastru-violet are efecte benefice pentru reglarea ritmurilor veghe-somn și pentru a păstra echilibrul hormonal, atât timp cât este menținută în limitele normei și se află într-un anumit segment de lungime de undă din întregul spectru. Prea multă lumină albastră, însă (în special 390-440 nm), afectează ochiul uman. Excesul ei poate duce la inflamarea conjunctivei și corneei, poate afecta cristalinul (cataracta) și retina (degenerescența maculară). Ochii umani au posibilitatea de a bloca parțial razele ultraviolete, însă lumina albastră ajunge nestingherită la retină. 

Surplusul de lumină albastră – un impediment al secolului XXI, pentru care ochiul nu a dezvoltat mecanisme de apărare

De unde se ia surplusul de lumină albastră în viața omului modern? Simplu – de la diodele electroluminiscente (LED-uri), de la luminile xenon ale becurilor economice, de la radiația electromagnetică emisă de monitoare (telefoane, tablete, laptopuri sau calculatoare de masă). Cu câteva sute de ani în urmă, un om obișnuit ar fi putut găsi lumina albastră doar în lumina de zi, cu condiția că ar fi petrecut timpul afară. Astăzi, omul modern este prins întreaga zi în oficii cu lumină albastră din toate părțile, iar când revine în confortul casei, alege să-și petreacă timpul liber cu un smartphone sau citind o carte... adesea, în lumina unui bec economic sau LED. 

Oamenii de știință studiază intens care este nivelul acceptabil de lumină albastră. Până acum, multe persoane au observat că sursele de lumină albastră le provoacă agitație pe timpul nopții. Atunci când fonul este întunecat (în cameră cu lumina stinsă ori afară pe înserate), ochii umani trec la un alt mod de vizualizare - de la sensibilitatea la verde până la spectrul albastru de energie înaltă. Privirea concentrată pe un ecran luminos într-o încăpere întunecată (de exemplu, folosirea telefonului în pat, înainte de somn) ne bulversează. De aici și recomandările de a evita orice ecran minim 2 ore înainte de culcare... cerință destul de dificilă pentru mulți dintre noi.

Soluția pentru a evita lumina albastră dăunătoare

Așadar, ce fel de ochelari de protecție împotriva luminii albastre există? În multe saloane de optică vei putea alege între două opțiuni – ochelari fără dioptrii pentru calculator și ochelari cu dioptrii, cu lentile acoperite suplimentar cu un filtru protector. Ai nevoie de asemenea ochelari? Dacă ești un fan al becurilor moderne, foarte probabil. Dacă privești un monitor câteva ore pe zi, cu siguranță. Există și lentile ce combină protecția UV cu cea de lumina albastră. Cel mai simplu este să apelezi la un specialist dintr-un magazin de optică, mai ales că dacă nu ai nevoie de corecția vederii, poți procura o pereche de ochelari fără dioptrii, fără a mai vizita un oftalmolog preventiv.

P.