Începând cu 1 ianuarie 2022 se introduce o nouă categorie de pensie - pensia anticipată pentru carieră lungă, care se acordă persoanelor care au realizat o activitate în muncă mai mare decât stagiul necesar prevăzut la pensiile pentru limită de vârstă. Astfel, bărbații se vor putea pensiona anticipat dacă au 39 de ani de stagiu contributiv, iar femeile - 35 ani și 6 luni.

Potrivit informațiilor oferite de Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS), pensia anticipată pentru carieră lungă se acordă de la data depunerii cererii, termenul de examinare a acesteia fiind de 60 de zile de la data depunerii împreună cu toate actele necesare.

Pentru a depune cererea,CNAS îndeamnă beneficiarii să-și programeze online vizita la CTAS, prin intermediul serviciului ”Programare online la CTAS” de pe site-ul CNAS - www.cnas.gov.md. În cazul în care beneficiarii nu au această posibilitate, se pot adresa la Casa Teritorială de Asigurări Sociale conform vizei de domiciliu.

La data îndeplinirii cumulative a condițiilor pentru acordarea pensiilor pentru limită de vârstă, se acordă în baza cererii, pensie pentru limită de vârstă prin adăugarea perioadelor necontributive asimilate și a celor contributive realizate ulterior.