Un bărbat a reușit să scape de obligația de a achita o factură la energia electrică în sumă de peste 16 mii de lei. Decizia a fost luată recent de magistrații de la Curtea Supremă de Justiție.

Potrivit deciziei instanței, în urma unui control efectuat în 2012, reprezentanții companiei Red Union Fenosa au depistat intervenții în schema de funcționare a echipamentului de măsurare a energiei electrice consumate. Pentru încălcarea prevederilor contractuale, compania a întocmit o factură în sumă de 16.405,98 lei. Bărbatul a refuzat să achite datoria impusă.

Peste cinci ani, Red Union Fenosa a transmis o somație de achitare a datoriei, care nu a fost satisfăcută. Cazul a ajuns pe masa magistraților. Primele două instanțe au decis că bărbatul trebuie să achite suma solicitată de furnizorul de energie electrică. Deciziile acestora au fost, însă, casate de magistrații de la Curtea Supremă de Justiție.

Judecătorii de la instanța supremă au stabilit că datoria a devenit prescrisă la expirarea termenului de prescripție general de trei ani prevăzut de lege, adică încă în anul 2015. Totodată, nu au fost prezentate probe care ar demonstra că în această perioadă au fost efectuate plăți benevole de stingere a datoriei sau că Red Union Fenosa s-ar fi adresat în instanță, în perioada termenului de prescripție extinctivă, pentru a solicita încasarea forțată a banilor.

Astfel, instanța a spus că Red Union Fenosa a pierdut posibilitatea de a cere executarea silită a plății, iar debitorului nu i se poate imputa achitarea benevolă a datoriei prescrise pentru consumul energiei electrice. Prin urmare, datoria invocată a fost anulată.

Decizia Curții Supreme de Justiție este irevocabilă.