Începând cu 10 ianuarie, Poliția de Frontieră a sistat aplicarea excepției temporare privind măsurile de control a autoturismelor din regiunea transnistreană a Republicii Moldova.

Astfel, conducătorii auto care doresc să traverseze frontiera de stat trebuie să se conformeze Legii cu privire la înmatricularea unor mijloace de transport și modificarea unor acte legislative.

Din 1 septembrie 2018, mijloacele de transport din stânga Nistrului și municipiul Bender, care dispun de certificate de înmatriculare permanente și plăcuțe cu numere de înmatriculare neutre, sunt admise în traficul rutier internațional. Totodată, conducătorul auto este obligat să aibă aplicat pe mașină semnul distinctiv al statului – ”MD”.

Conducătorii auto care circulă cu asemenea mijloace de transport, la traversarea frontierei de stat a Republicii Moldova, trebuie să dispună de următoarele acte:

  • Pașaport valabil pentru călătorie în țările de destinație și/sau tranzitate în condițiile statelor respective;
  • Certificatul de înmatriculare a vehiculului;
  • Permis de conducere (național sau internațional), valabil pentru categoria (subcategoria) din care face parte vehiculul;
  • Asigurarea de răspundere civilă auto ”Cartea Verde”;
  • Actul care confirmă transmiterea în folosință a vehiculului cu număr de înmatriculare neutru (contractul de comodat sau contractul de locațiune);
  • Raportul de inspecție tehnică periodică a vehiculului;
  • Alte acte justificative, necesare călătoriilor în străinătate în corespundere cu cerințele țărilor de destinație și/sau tranzitate.

Garanțiile legate de respectarea Convenției asupra circulației rutiere din 1968, îi aparțin statului membru în care este înmatriculat mijlocul de transport antrenat în traficul internațional, iar verificările în vederea asigurării respectării revin conform competențelor de constatare (art. 39 alin. (2) al Legii nr.414/2006; art. 423 Cod contravențional; punctul 3 al Hotărârii Guvernului nr. 847/2018; Hotărârii Guvernului nr. 834/2008; Ordinul IGPF nr.120 din 25.09.2018; Ordinul IGPF nr.91 din 04.07.2017).

Conducătorii auto care au traversat frontiera de stat pe sensul de ieșire din țară la volanul autoturismelor din regiunea transnistreană a țării înainte de 10 ianuarie, li se va autoriza temporar intrarea în Republica Moldova.  Mai mult, cetățenilor, care și-au programat o călătorie, li se recomandă să consulte legislația statului de destinație/tranzitat și să respecte normele de circulație rutieră.