Mai multe bănci din țară au anunțat micșorarea ratei dobânzii la creditele imobiliare ”Prima Casă”.

Anunțul a fost făcut ca urmare a micşorării de la 5,75% până la 4,00%, a ratei de referință pentru Programul de stat ”Prima casă” publicată de către BNM (calculată ca rata medie ponderată a dobânzilor la depozitele noi atrase în valuta națională cu termenul de la 6 la 12 luni), care este parte componentă a ratei dobânzii din cadrul Programului.

Astfel, urmare a deciziei BNM, rata dobânzii la creditele imobiliare acordate în cadrul Programului ”Prima casă” se va micșora din 1 iulie cu 1.75 puncte procentuale.

Potrivit ultimelor informații publicate de Ministerul Finanțelor, prin intermediul Programului guvernamental "Prima Casă” au fost procurate până în prezent 4.371 locuințe. Suma totală a creditelor acordate de către bănci este de 2,191 miliarde lei, iar valoarea totală a garanțiilor active constituie 1,095 miliarde lei.

Beneficiar al Programului guvernamental "Prima Casă” poate fi cetățeanul Republicii Moldova, cu vârsta cuprinsă între 18 și 50 de ani, care este angajat oficial la o instituție de stat sau companie privată din țară și dispune de venituri din surse oficiale. Cota participației proprii inițiale constituie 5% din prețul de procurare a locuinței.

Mai multe detalii despre program găsiți aici.