Numărul de carduri bancare aflate în circulație în țara noastră este în creștere și depășit 1,9 milioane de unități. Majoritatea dintre acestea, 76 la sută, sunt carduri salariale și sociale. Datele au fost publicate de Consiliul economic pe lângă prim-ministru.

Potrivit autorităților, moldovenii în continuarea preferă să retragă banii de pe card și să-i folosească cash. Circa 85% dintre tranzacții cu cardul sunt făcute anume la bancomant. În 2018, suma totală a banilor retrași pentru a-i folosi cash a depășit zece milioane de lei. Banca Națională afirmă că doar două procente dintre cardurile aflate în circulație sunt carduri de credit, restul sunt de debit.

Anul trecut, fiecare locuitor al Republicii Moldova a efectuat, în medie, cel puțin zece plăți fără numerar, adică folosind un card bancar. În total, circa 44 la sută din populație deține cel puțin un card bancar valabil.

Experții în domeniu spun că rata scăzută a plăților electronice este din cauza numărul mic de terminale POS. În prezent, la o mie de locuitori sunt șapte terminale POS, în timp ce media europeană este de 24.

În cadrul unei reuniuni la Consiliul economic, agenții economici au venit cu propuneri de dinamizare a pieței. Printre acestea se regăsește și inițiativa de a introducere stimulente fiscale care ar majora ponderea plăților electronice, reglementarea comisioanelor, stimularea dezvoltării metodelor inovative de plăți electronice, inclusiv lansarea mPOS, adică punct mobil de vânzare.