Tineri din 22 de raioane ale țării au benificiat de suport financiar pentru a-și dezvolta afacerea. Mai exact, este vorba despre 87 de antreprenori care au primit credit în condiții preferențiate 54,9 milioane de lei. Măsură face parte din programul ”Facilitatea de Creditare a Tinerilor”, lansat acum jumătate de an.

Astfel, cele mai multe credite au fost acordate tinerilor antreprenori din UTA Găgăuzia, 15, municipiul Chișinău, 9 și raionul Rîșcani, 9. Suma împrumuturilor acordate tinerilor din UTA Găgăuzia este 15,6 milioane lei, iar celor din municipiul Chișinău și din raionul Rîșcani, câte 3,8 milioane de lei. Ceilalți beneficiari provin din: Anenii Noi, Bălți, Basarabeasca, Călărași, Cantemir, Căușeni, Drochia, Edineț, Glodeni, Hîncești, Ialoveni, Leova, Nisporeni, Orhei, Rezina, Șoldănești, Soroca, Taraclia și Telenești.

Scopul cheltuielilor finanțate sunt legate de procurări a tehnicii agricole, echipamente pentru sisteme de irigare de scară mica, îngrășăminte minerale, utilarea camerelor frigorifice, sere, material săditor, semințe, conectare la rețele electrice și apeduct, utilaje de fabricare a mobilei.

Potrivit Ministerului Finanțelor, rata dobânzii la creditele acordate prin intermediul programului este redusă cu cel puțin două puncte procentuale în raport cu rata dobânzii de referință anuală.

Pentru susținerea tinerilor sunt disponibile resurse suplimentare de circa 65 milioane lei, fonduri circulante revolving provenite din împrumuturi externe de stat pentru dezvoltare. La program participă opt bănci și două companii de microfinanțare.