Deputații au aprobat, în prima lectură, proiectul de lege privind compensarea cheltuielilor pentru consumul gazelor naturale/energiei termice în perioada rece a anului. Documentul stabilește dreptul consumatorilor casnici de a beneficia de compensarea diferenței cheltuielilor pentru consumul de gaz natural și energie termică, ca rezultat al majorării tarifelor pentru aceste utilități.

Astfel, se propune compensarea, în proporție de 67% pentru primii 50 metri cubi de gaz natural consumați, iar pentru următorii 100 metri cubi compensarea va constitui 50% din cuantumul diferenței dintre prețul din luna de facturare și prețul din luna octombrie 2021. Compensația maximă, oferită pentru consumul de gaz natural, va constitui 540 lei.

Totodată, pentru energia termică se propune compensarea diferenței, în mărime de 67 la sută, pentru prima gigacalorie consumată. Compensația maximă pentru prima gigacalorie va constitui 450 lei.

Beneficiari ai compensației diferenței de cheltuieli pentru consumul gazului natural sunt aproximativ 746 mii de gospodării casnice. Alți 222 mii de consumatori vor beneficia de compensație pentru utilizarea energiei termice.

Mijloacele financiare necesare pentru compensarea diferenței de preț, pentru cinci luni, constituie aproximativ 771 milioane lei pentru consumul de gaz natural și circa 340 milioane lei pentru consumul de energie termică.

Tariful pentru consumul de gaz natural pentru luna octombrie 2021 a fost de 4,64 lei pentru un metru cub. Pentru luna noiembrie, tariful aprobat este de 11,08 lei. Diferența în urma majorării tarifului constituie 6,44 lei.