Activitatea a 18 întreprinderi din mediul rural urmează să fie digitalizată cu suportul statutului. Companiile au fost selectate în baza unui concurs public de proiecte investiționale organizat de Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Intreprinderilor Mici și Mijlocii.

Cele 18  afaceri selectate vor beneficia de granturi în valoare de până la 200 de mii de lei fiecare. Suma totală a finanțării este de circa 3,3 milioane lei. Banii sunt alocați din fondurile Uniunii Europene (2,8 milioane lei) și bugetul de stat (513 mii lei).  Implementarea proiectelor investiționale vor genera investiții în economie de circa 7,2 milioane lei și vor crea 137 locuri de muncă. Până în prezent, prin intermediul acestui instrument de suport, 293 de companii autohtone au fost susținute financiar prin granturi și Business Vouchere.  

Din totalul celor 18 companii aprobate spre finanțare, circa 17% sunt din domeniul prestări servicii, 33%, industria prelucrătoare, 39%, agricultură, iar 6%  practică activități în domeniul tehnologiilor informaționale și comunicații și 5%, construcții. În același timp, o treime (33%) din numărul total de companii sunt localizate în regiunea de Nord a țării, 39%, în Centru, iar 28%, în regiunea de Sud și UTA Găgăuzia.

Pentru asigurarea unui acces continuu la resurse financiare și educaționale necesare pentru implementarea tehnologiilor digitale, autoritățile au dezvoltat Programul de Transformare Digitală a ÎMM, care urmează a fi aprobat de către Guvern până la sfârșitul anului 2021.