Avocații Carolina Catan, Marcela Mariț și Lucian Rogac au solicitat instanței de judecată să interzică Consiliului Uniunii Avocaților din Moldova (UAM) să se expună și să adopte hotărâri noi în privința Comisiei speciale de alegere a membrilor Comisiei de Licențiere a profesiei de avocat, a hotărârilor acestora și asupra Comisiei de Licențiere și a hotărârilor adoptate de către aceasta, până la adoptarea unei hotărâri judecătorești definitive. La fel, aceștia au solicitat suspendarea hotărârii Consiliului Uniunii Avocaților din Moldova din data de 9 noiembrie.  

Ca urmare a cererii, instanța a solicitat, ieri, Uniunii Avocaților din Moldova să prezinte referință privind faptele invocate. Aceasta trebuie să fie prezentată până astăzi, 17 noiembrie, ora 13.00.

Menționăm că în data de 9 noiembrie, Consiliul Uniunii Avocaților din Moldova a decis să anuleze, repetat, hotărârea prin care au fost aleși noii membri Comisiei de licențiere a profesiei de avocat. De această dată, fără participarea la vot a membrilor asupra cărora au fost invocate conflicte de interese. Decizia a trezit reacții imediate. Patru dintre noii membri aleși ai Comisiei de licențiere au trimis o cerere prealabilă către UAM prin care a fost contestată decizia. Aceștia au menționat că noua hotărâre a Consiliului UAM reprezintă un artificiu procesual menit să eludeze Consiliul UAM de la executarea încheierii Judecătoriei Chișinău.

Amintim că la începutul lunii octombrie au fost desemnați noii membri ai Comisiei de licențiere. Conform deciziei, dintre cei 11 membri aleși, patru au fost membri și în componență anterioara a Comisiei. Ulterior, Consiliul Uniunii Avocaților a decis să anuleze hotărârea de desemnare a noilor membri, după ce au fost identificate mai multe neconformități în procedura de organizare a concursului. Însă, nu toți au fost de acord cu decizia Consiliului UAM, așa că trei dintre noii membri ai Comisiei de licențiere au depus în instanță o cerere de suspendare a executării Hotărârii Consiliului UAM din 13 octombrie cu privire la anularea Hotărârii Comisiei Speciale pentru alegerea membrilor Comisiei de licențiere a profesiei de avocat pe motiv că nu ar fi avut competența de anulare a Hotărârii Comisiei Speciale.

La sfârșitul lunii octombrie, Judecătoria Chișinău, sediul Râșcani a admis cererea și a dispus prin încheiere executorie suspendarea hotărârii Consiliului UAM din 13 octombrie cu privire la anularea Hotărârii Comisiei Speciale pentru alegerea membrilor Comisiei de licențiere a profesiei de avocat. Hotărârea a fost suspendată până la devenirea executorie a Hotărârii pe fondul cauzei, cu precizarea că dacă reclamanții nu depun acțiune în contecios administrativ, suspendarea actului administrativ se limitează până la expirarea termenului de adresare în judecată cu o acțiune în contestare a actului administrativ suspendat.