Institutul Național al Justiției a lansat o școală de vară pentru 25 de practicieni din domeniul dreptului din rândul procurorilor, judecătorilor și avocaților. Timp de trei zile, aceștia vor aborda în exclusivitate problemele aplicării standardelor-cheie ale Convenției Europene a Drepturilor Omului cu privire la dreptul la libertate și siguranță în contextul limitat al procedurilor penale din Republica Moldova.

Mai exact, participanților li se vor prezenta principalele constatări ale Raportului asupra cercetării privind aplicarea arestării preventive în Republica Moldova (2020) și vor fi familiarizați cu exemple de practici de arestare preventivă din perspectivă comparativă.

Cursul de formare formatori va acoperi trei module de studiu care se vor axa pe motivarea juridică, perspectiva comparativă, probele, argumentarea și pe măsurile alternative arestării preventive. Acestea au fost distribuite pe zile și sunt alcătuite fiecare din cel puțin patru sesiuni de instruire ce vor fi realizate prin intermediul modelului de formare ”de la egal la egal”.

În calitate de formatori ai școlii participă Mona Popescu-Boulin, procuror adjunct, Procuratura din Bordeaux, Franța, consultant internațional al Consiliului Europei, Charles Prats, vicepreședinte al Tribunalului din Paris, judecător de drepturi și libertăți, consultant internațional al Consiliului Europei, Lilian Apostol, consultant național al Consiliului Europei, Oleg Rotari, Agent Guvernamental al Republicii Moldova la CtEDO, Dumitru Obadă, formator INJ, procuror, și Ion Chirtoacă, formator INJ, judecător.

Școala de vară este organizată de Institutul Național al Justiției în parteneriat cu Consiliul Europei în cadrul programului ”Promovarea unui sistem de justiție penală bazat pe respectarea drepturilor omului în Republica Moldova” finanțat de Guvernul Norvegiei.