Persoanele cu dizabilități locomotorii vor putea importa mai ușor mijloace de transport și vor fi scutite de taxa pentru folosirea drumurilor. Cabinetul de miniștri a aprobat mai multe modificări legislative, care contribuie la incluziunea socială a persoanelor cu nevoi speciale.

Și anume, scutirea de accize și taxe vamale se va aplica la mijloacele de transport, indiferent de termenul de exploatare a acestora, care sunt:

  1. importate şi livrate pentru transportarea persoanelor cu dizabilităţi ale aparatului locomotor. Autovehiculele trebuie să clasificate la poziţia tarifară 8703 (cu capacitatea cilindrică până la 2500 cm³ inclusiv);
  2. importate şi livrate cu titlu gratuit (donaţie), destinate pentru:
  • scopuri medicale, clasificate la pozițiile tarifare 8702 şi 8703;
  • stingerea incendiilor, clasificate la poziția tarifară 8705 30000;
  • curățarea străzilor, pentru împrăştiat materiale, pentru colectarea deșeurilor, clasificate la poziţia tarifară 8705.
Persoanele care vor cumpăra autovehicule beneficiind de această facilitate nu vor putea, în primii cinci ani, comercializa, transmite în arendă, locaţiune, uzufruct, leasing operațional sau financiar mijlocul de transport. Modificările aprobate stabilesc că dacă aceste prevederi nu se respectă, sumele TVA, accizele, taxa vamală şi taxa pentru efectuarea procedurilor vamale se vor calcula şi se vor achita de către beneficiar sau persoana terţă, în funcție de cine a plasat aceste mijloace de transport sub regimul vamal de import, din valoarea în vamă a mijloacelor de transport şi/sau din capacitatea cilindrică a motorului la data importului. În cazul mijloacelor de transport prohibite se va aplica cota accizului stabilită pentru vârsta maximă admisibilă.

Autoritățile spun că, în prezent, facilități la importul transportului au numai persoanele cu dizabilități locomotorii severe și doar în cazul în care mijlocul de transport este acordat prin donaţie și reutilat corespunzător.

Documentul mai prevede scutirea de taxa pentru folosirea drumurilor a tuturor persoanelor cu dizabilități locomotorii și nu doar a celor care au autovehicule cu acțiune manuală, cum este în prezent.