Secretarul general al Ministerului Finanțelor, Ion Chicu, spune că reacțiile magistraților la proiectul sistemului unic de salarizare în sectorul bugetar nu-l miră și au fost anticipate de autorități. Totuși, oficialul afirmă că după aprobarea modificărilor nimeni dintre bugetari nu va pierde niciun bănuț în comparație cu anul 2018. Reacția vine după interviul președintelui Consiliului Superior al Magistraturii, Victor Micu, pentru portalul BizLaw.

Într-o postare pe pagina sa de pe Facebook, Ion Chicu menționează că ”nu este adevărat că Guvernul va modifica salariile, or modificarea valorii minime de referință, în bază căreia se calculează salariul, va fi legiferată de Parlament. Este absolut firesc că această valoare doar va crește, or niciodată din 2001 parametrii bugetari planificați nu au fost mai mici ca în anul precedent”, a scris Ion Chicu. Totodată, acesta spune că autoritățile sunt la dispoziția tuturor grupurilor ocupaționale pentru a-i informa suplimentar asupra efectelor legii propuse pentru consultări publice.

Potrivit oficialului, unul dintre principiile legii propuse, dar și a practicii internaționale recomandate de Organizația Internațională a Muncii, este de a avea un grad de compresie (decalajul dintre salariul cel mai mic și cel mai mare) de 1:12. ”Sistemul actual de salarizare în sistemul public, reglementat prin trei legi (inclusiv cea specială pentru magistrati), a dus la un decalaj de 1:33... Respectiv, unii au salarii de 1.100 lei, altii de 40 mii. Daca nu ne considerați naivi cu totul, întelegeți că noi la etapa elaborarii proiectului am anticipat ca cei "mai aproape de 33" vor fi "deosebit de bucuroși" de această lege. De aceea, asemenea reacții nu ne miră. Vrem, totuși, să se opereze cu date corecte, fără a face uz de afirmații departe de adevăr. Cine să creadă că acei șapte magistrati au plecat din sistem din cauza acestui proiect? Să fim seriosi... Cu atât mai mult, că nimeni dintre angajații actuali din sistem nu va pierde niciun bănuț în comparație cu 2018”, a scris reprezentantul Ministerului Finanțelor.

Ion Chicu spune că reacția sistemului judecătoresc are, însă, alt scop - de a păstra abordările speciale pentru unele categorii de salariați, când leafa este indexată anual, în funcție de evoluția salariului mediu pe economie. ”Dacă salariul în economie crește cu 15%, atunci automat acele categorii primesc majorare în acest cuantum. Automat. Noi credem că o asemenea abordare nu este chiar echitabilă, în raport cu alți angajați din sectorul bugetar. Plus la toate, prin unificarea sistemului, orice majorare pentru o categorie înseamnă majorare pentru toți”, mai specifică oficialul.

Amintim că, în interviul acordat portalului BizLaw, Victor Micu a spus că proiectul sistemului unic de salarizare se încalcă independența sistemului judecătoresc. Acesta a menționat că se vorbește că vor fi foarte multe cereri de demisie din partea magistraților ca urmare a modificărilor propuse.