Povestea brandului Adidas care încearcă să lupte cu comercianții din Republica Moldova, pentru a-și proteja marca, pare să nu mai aibă sfârșit. De această dată este vorba despre un vânzător care deține un butic în centrul comercial Atrium. Acesta vinde produse cu însemnele Adidas (cele trei linii), fără a avea un contract cu firma internațională.

Mai exact, avocatul companiei Adidas, Dorian Chiroșca, a înaintat o pretenție comerciantului, întrucât acesta vinde haine sportive cu însemnele Adidas, dar și produse cu însemnele FC Barcelona.

Deoarece comerciantul nu a venit cu un răspuns la cererea prealabilă depusă de avocat, a fost înaintată o acțiune în instanță.

Reprezentantul companiilor a solicitat asigurarea acțiunii, mai exact ca să fie pus sechestru pe bunuri pentru ca, ulterior, acestea să fie utilizate în procesul de apărare a mărcii, adică pe fondul cauzei. Instanța de fond a emis încheierea de asigurarea acțiunii și executorul judecătoresc a dispus ridicarea mai multe produse de îmbrăcăminte, cu însemnele companiilor.

Partea adversă a depus recurs împotriva încheierii primei instanțe, iar Curtea de Apel Chișinău a decis casarea încheierii primei instanțe. Prin urmare, produsele trebuie returnate comerciantului, chiar dacă acestea conțin însemnele companiilor, cu care nu are un contract.

Ședința de judecată pe fondul cauzei deocamdată nu a avut loc. Potrivit avocatului companiilor, aceasta este programată peste o lună. Nu este prima data când comercianții din țara noastră vând produse contrafăcute.

Un caz răsunător a avut loc în luna mai, când judecătorii de la Curtea Supremă de Justiție au dat câștig de cauză proprietarei unui butic din Piața Centrală, care a fost acționată în judecată de Adidas. Cazul a ajuns și în atenția prim-ministrului Pavel Filip. Atunci și Ministerul Justiției a anunțat că magistrații care au luat această decizie ar putea fi sancționați.