Două firme de avocatură din Republica Moldova au fost implicate în procesul de vânzare-cumpărare a acțiunilor băncii de importanță sistemică BC Moldova-Agroindbank SA. Tranzacția a fost una complexă, întrucât a fost nevoie să fie elaborată legislație specială, iar Guvernul a participat la procesul de înstrăinare a acțiunilor.

Astfel, cei care au venit cu soluții și opinii juridice sunt avocații de la Casa de avocatură ”Efrim, Roșca și Asociații” și de la Biroul asociat de avocați ”Gladei și Partenerii”. Avocații ”Efrim, Roșca și Asociații” au reprezentat, în această tranzacție, Moldova-Agroindbank și, ulterior, Guvernul Republicii Moldova, iar ”Gladei și Partenerii” - Consorțium internațional de investitori format din Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, Horizont Capital și Invalda INVL (Lituania).

Ambele firme au un renume pe piața din Republica Moldova, iar munca pe care o depun este recunoscută la nivel internațional. Casa de avocatură ”Efrim, Roșca și Asociații” (ERA) este condusă de doi avocați: Oleg Efrim și Vlad Roșca. La scurt timp de la fondare a venit și recunoașterea internațională. În fiecare an, performanța avocaților este recunoscută în topurile internaționale. Mai exact, este vorba de ghidul independent de specialitate The Legal 500, care a desemnat ERA în topul celor mai bune firme de avocați din Republica Moldova. La fel, performanța a fost recunoscută și de prestigiosul clasament Chambers Europe 2018. IFLR1000 – un ghid juridic internațional prestigios al companiilor juridice și juriștilor de top, a recunoscut ERA drept una din cele mai bune companii juridice din Republica Moldova în domeniile dreptului financiar și corporativ.

Avocații de la ERA sunt specializați în domenii precum: sectorul financiar, asigurări, telecomunicații, media și IT, sectorul farmaceutic, energetic etc. și oferă expertize în domenii ca: fuziuni și achiziții, corporativ și comercial, piața de capital, insolvabilitate, concurență, imobiliare, audit juridic, reglementare, achiziții publice etc.

Și performanța Biroului asociat de avocați ”Gladei și Partenerii” a fost răsplătită de către publicațiile internaționale. Biroul este condus de avocatul Roger Gladei. Avocații de la ”Gladei și Partenerii” la fel, an de an, se regăsesc în topurile internaționale, ceea ce face ca Biroul de avocați să fie poziționat în clasamentul celor mai bune companii juridice din Republica Moldova. Biroul de avocați se regăsește în topul celor Global Chambers, The Legal 500 sau IFRL 1000. Firma oferă consultanță și servicii juridice în domenii precum: financiar-bancar, M&A, piață de capital, imobiliar, litigare și arbitraj, proprietate intelectuală, etc.

Amintim că, tranzacția cu acțiunile BC Moldova-Agroindbank SA a avut loc ieri, 2 octombrie. Asta după ce acțiunile cumpărate de Agenția Proprietății Publice de la bancă, din numele Guvernului, au fost expuse la Bursa de Valori a Moldovei. Acestea au fost achiziționate de Consorțium internațional de investitori – BERD, Invalda INVL, Horizont Capital la prețul total de 451.533.325,95 de lei.