Autovehiculele neînmatriculate în Republica Moldova vor putea achita taxa pentru folosirea drumurilor, adică vinieta, și pentru o zi. Modificările la Codul fiscal au fost publicate, recent, în Monitorul Oficial și vor intra în vigoare din 24 septembrie. Conform documentului, vinieta pentru o zi va costa, după cum urmează:
  • pentru autobuze cu capacitatea de la 9 la 24 de locuri inclusiv – 6 euro;
  • pentru autobuze cu capacitatea de peste 25 de locuri – 7 euro;
  • pentru camioane cu sau fără remorcă, tractoare rutiere cu sau fără semiremorcă (a căror sarcină masică pe axă nu depășește limitele admise) cu masa totală până la 3,5 tone inclusiv – 5 euro;
  • pentru camioane cu sau fără remorcă, tractoare rutiere cu sau fără semiremorcă (a căror sarcină masică pe axă nu depășește limitele admise) cu masa totală de la 3,5 până la 10 tone inclusiv – 8 euro;
  • pentru camioane cu sau fără remorcă, tractoare rutiere cu sau fără semiremorcă (a căror sarcină masică pe axă nu depășește limitele admise) cu masa totală de la 10 până la 40 de tone inclusiv – 11 euro.
De asemenea, documentul prevede posibilitatea achitării vinietei pentru un an de zile pentru autovehiculele enumerate mai sus. Prețul acesteia variază de la 400 până la 1.120 de euro. Taxele și modalitatea de achitare a vinietei pentru autovehiculele clasificate la poziția tarifară 8703 și remorcile atașate la acestea au rămas neschimbate. Taxa se va achita la punctele desemnate de Ministerul Economiei și Infrastructurii în numerar sau prin virament, în lei moldovenești sau în valută străină la cursul oficial. Șoferii sunt obligați să aibă confirmarea ce atestă achitarea vinietei pe întraga perioadă de aflare pe teritoriul Republicii Moldova. În cazul autobuzelor, camioanelor cu/sau fără remorcă, tractoarelor rutiere cu/sau fără semiremorcă (a căror sarcină masică pe axă nu depășește limitele admise), subiecții impunerii sunt obligați să aibă asupra lor confirmarea ce atestă achitarea vinietei doar în cazul circulației unităților de transport respective pe drumurile publice. Totodată, din art. 347 al Codului fiscal a fost exclusă prevederea precum că în cazul autovehiculului neînmatriculat în Republica Moldova care tranzitează teritoriul Republicii Moldova, se achită doar taxa pentru tranzitarea ţării, nu şi pentru intrare. Dacă vor fi depistate autovehicule neînmatriculate în Republica Moldova fără vinietă sau se constată că perioada de valabilitate a vinietei a fost depășită, organele abilitate cu funcție de control în transport rutier vor întocmi un proces-verbal de constatare a lipsei dovezii achitării vinietei sau privind depășirea perioadei de valabilitate a vinietei. În acest caz, vor fi aplicate sancțiunile prevăzute de art. 2873 din Codul contravențional, iar Poliția de Frontieră nu va permite ieșirea din țară a mijloacelor de transport respective până nu se va prezenta dovada de achitare a vinietei pentru toată perioada aflării în Republica Moldova și a amenzii aplicate.