Compania română Neogen, care deține în țara vecină bestjobs.eu, zumzi.ro, intră pe piața din Republica Moldova, cumpărând 47 la sută din părțile sociale și investind în aplicația iTaxi.md. Cumpărătorul român a declarat, pentru BizLaw, că valoarea investiției este confidențială. Neogen a făcut, anterior, o tranzație de peste 10 milioane de euro, după ce a vândut compania Clever Taxi din România, către mytaxi.net, cel mai mare jucător european de pe piața aplicațiilor de taxi, al cărui acționar majoritar este gigantul german Daimler Mercedes.

Această trazacția M&A (fuziuni și achiziții) este una dintre cele mai răsunătoare care a avut loc în Republica Moldova, în 2017. Cumpărătorul român, Neogen, a fost asistat în tot acest proces de o echipă a Casei de avocatură ”Efrim, Roșca și Asociații”, coordonată de avocatul Oleg Efrim (Partner) și Ilona Panurco (Senior Lawyer).

Acţionarul majoritar şi directorul executiv al grupului Neogen, Călin Fusu, a declarat că a decis să intre pe piața din Republica Moldova pentru că iTaxi este o companie performantă, chiar mai avansată decât business-urile similare din România. ”Implicarea Neogen și a mea, personal, va ține, în special, de îmbunătățirea managementului, cultura firmei și profesionalizare. Planurile de viitor sunt legate, în special, de focusul sporit pe experiența călătorilor atât în aplicație, cât și în ceea ce privește calitatea/viteza de găsire a mașinilor”, a declarat Călin Fusu.

Întrebat dacă există șanse ca iTaxi să fie preluată de gigantul german Daimler Mercedes, care deține pachetul majoritar la mytaxi.net, așa cum s-a întâmplat în cazul companiei Clever Taxi, Călin Fusu a precizat că viitorul va arată.

”Noi sperăm să construim o companie performantă, apoi viitorul va arăta care este cel mai bun ”părinte” pentru ea. Noi încercăm să o învățam tot ceea ce știm mai bine”, susține Călin Fusu.

Venirea Neogen pe piața din Republica Moldova, prin cumpărarea a 47 la sută din parțile sociale la iTaxi, aduc și un nou director general. Elena Zgardan, care a coordonat proiectul Guvern24.md, va conduce afacerea și se va alătura directorului de produs, Igor Negru.

Proaspătul director general, Elena Zgardan, susține că unul dintre obiectivele de baza ale aplicației iTaxi este dezvoltarea serviciilor oferite și alinierea lor la standardele internaționale. Schimbarea va aduce și extinderea numărului de automobile. Este vorba de 500 de autovehicule de clasa business.

”Ținând cont de experiența lui Călin Fusu în acest domeniu, fiind unul dintre fondatorii CleverTaxi, care a fost recent vândută grupului german Daimler AG (aplicația mobilă mytaxi) s-a decis că această nouă etapă în istoria startup-ului va fi începută alături de o persoană cu viziuni și ambiții de a crea inovații. Negocierile cu Neogen au demarat în luna iulie și s-au încheiat recent, prin tranzacția efectuată cu succes. Această investiție a companiei Neogen nu este singura de pe piața autohtonă, anterior societatea pe acțiuni a cumpărat o rețea de socializare locală”, a declarat Elena Zgardan.

Ea susține că pentru piața IT din Moldova investiția reprezintă un mare succes, dar și un motiv de mândrie în plus pentru aplicația iTaxi. Și asta pentru că, în prezent, iTaxi reprezintă unul dintre cele mai mari startup-uri autohtone, ceea ce demonstrează că e posibil de dezvoltat și implementat inovații tehnologice în țara noastră.

Referitor la planurile de viitor, Elena Zgardan susține că urmează să fie efectuată o analiză a pieței din Republica Moldova pentru a fi identificate problemele existente.

”Acest lucru va permite să oferim servicii și mai calitative pentru pasageri, iar accentul prioritar va fi pus pe clienții noștri și satisfacerea tuturor nevoilor ce țin de transport. Pentru a realiza acest obiectiv, este important să avem cei mai buni șoferi de taxi și autovehicule la un nivel foarte înalt. Totodată, vom continua să avem o legătură strânsă cu companiile partenere, șoferii de taxi și utilizatorii de aplicație prin discuții și feedback constructiv. În scurt timp, iTaxi va începe procesul de dezvoltare a noilor produse ce vor oferi servicii inovative în domeniul transportului și vor putea concura cu platforme similare la nivel internațional”, a mai precizat directorul general iTaxi.

În același timp, luna ianuarie 2018 vine cu o veste bună. În acea perioadă este planificată lansarea aplicației noi pentru utilizatori, care pe parcursul anului va fi completată cu servicii noi atât pentru pasageri, cât și pentru companiile partenere. Aplicația iTaxi a fost lansată în anul 2013, astazi fiind folosită de peste 250.000 utilizatori. Neogen a investit în aplicația iTaxi, în condițiile în care avea expertiză în această arie, deținând 20% din CleverTaxi.

Neogen a vândut participația în iunie 2017, grupului german Daimler AG  (Mytaxi), care a plătit peste 10 milioane de euro pentru clevertaxi.com. Grupul Neogen este controlat de moldoveanul Călin Fusu.