Serviciul Vamal va avea un Consiliu de soluționare a disputelor, care va examina petițiile și contestațiile depuse de agenții economici. Prevederea este inclusă într-un proiect de modificare a mai multor acte, printre care și Codul vamal. Documentul vine cu mai multe modificări, prin care se dorește să fie instituit cadrul normativ necesar pentru desfășurarea procedurilor de control asupra activității de întreprinzător. Potrivit amendamentelor propuse, structurile vamale vor presta servicii cu plată. Lista acestora și tarifele vor fi aprobate de Guvern. Un alt articol, care va fi introdus, se referă la atacarea acțiunilor de control ale organelor vamale. În cadrul Serviciului Vamal va funcționa Consiliul de soluționare a disputelor, abilitat cu dreptul exclusiv de examinare a petițiilor și contestărilor, conform procedurii prealabile în contenciosul administrativ, depuse de persoane controlate de organele vamale. Consiliul va fi condus de către directorul general al Serviciului Vamal, iar în componența sa vor mai intra:
  • șefii direcțiilor cu atribuții de elaborare sau implementare a metodologiilor de control vamal, precum și a subdiviziunii juridice;
  • reprezentantul Ministerului Finanțelor;
  • cel puţin trei reprezentanţi ai asociațiilor din mediul de afaceri (cu relevanță pentru domeniul vamal).
Persoanele, care sunt supuse controalelor de către Serviciul Vamal, vor putea contestat acțiunile sau inacțiunile organelor vamale:
  • în termen de până la 30 de zile de la data emiterii procesului verbal de control;
  • până la expirarea termenului de executare a prescripției inspectoriale, emise în cadrul controlului;
  • pe parcursul efectuării controlului prin care s-a dispus sistarea temporară a activității sale de întreprinzător.
Consiliul de soluționare a disputelor va pronunța decizia sa în termen de 14 zile de la primirea constastației în privința rezultatelor controlului sau în cel mult trei zile în caz de contestare a acțiunilor de sistare temporară a activității de întreprinzător.