Magistrații Curții Constituționale au fost sesizați să examineze atribuțiile Consiliului Superior al Magistraturii privind propunerea judecătorilor de a fi numiți în funcție până la atingerea plafonului de vârstă. O sesizare în acest sens a fost înregistrată în data de 27 mai.

În prezent, legislația prevede că după expirarea a termenului inițial de cinci ani, judecătorii sunt numiți în funcție până la atingerea plafonului de vârstă de 65 ani. Totuși, autorul sesizării spune că norma legală nu indică criterii clare și procedura conform căreia CSM urmează să decidă dacă propune sau refuză să propună judecătorul pentru reconfirmare în funcție. Prin urmare, în sesizare se solicită magistraților Curții Constituționale să explice criteriile și procedura care trebuie să fie aplicată de Consiliul Superior al Magistraturii.

Potrivit autorului sesizării, CSM ar trebui să respingă reconfirmarea în funcție doar dacă a constatat că judecătorul nu merită să mai fie parte a corpului judecătoresc.

Sesizarea a fost depusă de fost magistrat Nicolae Pasecinic. Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a refuzat, la începutul anului, să propună repetat candidatura acestuia pentru numire în funcție până la atingerea plafonului de vârstă.

Fostul magistrat a solicitat Curții să declare neconstituționale prevederile art. 11 alin (1) din Legea cu privire la statutul judecătorului în măsura în care se interpretează în sensul oferirii unei discreții nelimitate Consiliului Superior al Magistraturii de a accepta sau a refuza propunerea unui judecător pentru reconfirmare în funcție. Sesizarea completă poate fi găsită aici.

Aceasta nu este, însă, prima sesizare privind neconstituționalitatea art. 11 alin (1) din Legea cu privire la statutul judecătorului. În data de 30 aprilie a fost depusă o altă sesizare în acest sens. Autorul primei sesizări solicită, de asemenea, declararea normei din alin (1) al art. 11 din Legea cu privire la statutul judecătorului neconstituțională din motiv că oferă o discreție nelimitată Consiliului Superior al Magistraturii.