Magistratele Tamara Chișca-Doneva și Nadejda Toma au fost promovate, astăzi, în funcția de vicepreședinte al Curții Supreme de Justiție. Acestea vor conduce Colegiului civil, comercial și de contencios administrative și, respectiv, Colegiului penal al instanței. Totodată, funcția de președinte al instanței supreme rămâne în continuare vacantă. Decizia a fost luată, astăzi, de Plenul Consiliului Superior al Magistraturii.

Tamara Chișca-Doneva și-a început cariera de magistrat în anul 1987, la Judecătoria Hîncești, unde a activat până în anul 1995. Ulterior, judecătoarea a fost transferantă la instanța din sectorul Rîșcani al municipiului Chișinău, iar în 1996, a fost promovată la Curtea de Apel Chișinău. Din anul 2003, Tamara Chișca-Doneva este magistrat la Curtea Supremă de Justiție,iar din 2019 exercită interimatul funcției de președinte al Colegiului Civil, Comercial şi de Contencios Administrativ al Curţii Supreme de Justiţie.

În concursul pentru funcția de președinte al Colegiului civil, comercial și de contencios administrative s-a mai înscris și magistratul Iurie Bejenaru. Acesta nu a acumulat, însă, numărul suficient de voturi pentru a fi numit în funcție.

Nadejda Toma a fost numită în funcția de judecător în anul 2001, la Judecătoria Ialoveni. După zece ani de activitate, magistrata a fost numită în funcția de președinte al instanței. Din anul 2014, Nadejda Toma activează la Curtea Supremă de Justiție, iar din anul 2018 este președinte al Colegiului disciplinar de pe lângă Consiliul Superior al Magistraturii.

Funcția de vicepreședinte al CSJ, președinte al Colegiului penal a fost râvnită de patru magistrați: Liliana Catan, Nadejda Toma, Petru Moraru și Anatolie Țurcan. Ulterior, Liliana Catan și Petru Morar s-au retras din concurs.

Candidaturile desemnate de CSM urmează să fie transmise Parlamentului pentru numire în funcție.

Tot astăzi trebuia să fie desemnat și noul președinte al Curții Supreme de Justiție. Chiar dacă în concurs au fost doi candidați, Liliana Catan și Anatolie Țurcan, niciunul dintre ei nu au acumulat suficiente voturi pentru a fi promovat. Prin urmare, CSM a anunțat concurs repetat pentru această funcție.